Філігранна краса квілінгу і не тільки: творчі перетворення миколаївської мисткині Тетяни Веремієнко

Філігранна краса квілінгу і не тільки: творчі перетворення миколаївської мисткині Тетяни Веремієнко

Людська гідність… Яка велич і глибина криється за цими словами! Скільки складових формують вагому якість моральності людини? Із покоління в покоління її основи передаються із витоків сім’ї, роду, нації. І саме у найскладніші хвилини життєвих випробувань, як лакмусовий папірець, яскраві прояви гідності вирізняють кожного з нас…

Зовнішня і внутрішня краса, харизматичність, вишуканість та інтелігентність ‒ усе це одразу кидається у вічі при знайомстві з Тетяною Веремієнко, талановитою миколаївською майстринею. Закінчивши Київський державний університет імені Тараса Шевченка, пані Тетяна тривалий час навчала школярів основам німецької та англійської мов, згодом займалася перекладацькою справою та майже чверть свого життя віддала бібліотечній ниві. Але із самого дитинства й крізь роки професійної діяльності віддушиною для жінки була творчість.

«Я люблю залишатися наодинці, сама із собою, зі своїми почуттями, думками та мріями. Коли усі хатні справи зроблені, домашні сплять ‒ я нарешті беруся за улюблене заняття, й задум починає набувати фізичної форми. Це неймовірно захоплююче дійство», ‒ ділиться таємницями свого натхнення майстриня.

А творчі пошуки розпочалися у пані Тетяни з одного із найдавніших видів мистецтва вузлового плетіння ‒ макраме. Витончені вироби майстрині неодноразово прикрашали столичні виставкові експозиції. Далі було захоплення вишивкою. За 30 років вишивальницею було створено понад 80 картин із квітковими композиціями, милими сюжетами із життя дітлахів і тварин. У 2014-му році Тетяна Веремієнко вступила до Спілки дизайнерів України, що надало їй можливість проявити якості дизайнера на інтер’єру та художника-оформлювача.

«Серед усіх улюблених видів мистецтва і опанованих технік пані Тетяна все ж таки більшу увагу приділяє квілінгу, яким професійно займається понад 13 років. Це старовинне англійське філігранне мистецтво паперокручіння, завдяки якому із кольорових вузьких смужок паперу створюються об’ємні візерунки. На сьогодні майстринею виконано 33 інтер’єрні картини із дивовижними пейзажами й соковитими кольорами. Також майстриня створює дизайнерські листівки, скриньки, новорічні прикраси, навіть писанки. І щоразу за допомогою унікальної техніки «квілінг» роботи мисткині стають іще більш витонченими та неперевершеними й мають попит. Так, картини пані Тетяни знаходяться у приватних колекціях Франції, США і Німеччини, а також зберігаються у фондах обласних музеїв Миколаєва», ‒ зазначила голова культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса», заслужена працівниця культури України Валентина Кривцова.

Війна увірвалася в життя Тетяни Веремієнко також болісно й несподівано, як і для багатьох українців. Але жінка не покинула домівку, й разом із сім’єю залишилася у рідному Миколаєві. Нині вона, як і раніше, продовжує заквітчувати все навколо у філігранне барокко квілінгу. Квітучі мальви й волошки та золото стиглого колосся на паперовому тлі картин майстрині ‒ наче символи відродження краси й гідності нашої землі. Так і буде! Все буде ‒ Україна!

На світлинах ‒ роботи Тетяни Веремієнко.

Зображення запису ‒ «Світанкова пісня», квілінг, папір.