З 95-річчям! Учасники ЛітО «Стапель» відзначили поважний ювілей

З 95-річчям! Учасники ЛітО «Стапель» відзначили поважний ювілей

2024 рік став ювілейним для численної когорти талановитих миколаївських поетів і письменників, які з гордістю носять ім’я «шківівців-стапелівців». 24 травня виповнилося 95 років з часу створення при суднобудівному заводі «Наваль» літературного гуртка «Шків», який згодом переріс у літературне об’єднання «Стапель».

Фундамент, закладений майже століття тому, подарував місту низку видатних літераторів, які прославили Миколаїв далеко за його межами. Серед них багато імен, що стали окрасою вітчизняної літератури: Марк Лисянський, Олександр Сизоненко, Михайло Божаткін, Леонід Вишеславський, Павло Єлагін, Іван Микитенко, Валерій Бойченко, Анатолій Поперечний, Еміль Январьов, Дмитро Кремінь, В’ячеслав Качурін, Валерій Бабич, Ганна Король, Лариса Матвєєва та багато інших.

З нагоди святкової дати в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбувся літературний вечір, що зібрав у затишній залі ювілярів, друзів та поціновувачів творчості талановитих земляків. До ювілею учасники об’єднання підготували для любителів поезії дарунок – збірку «На буремній хвилі», в якій дев’ятнадцять авторів втілили свої думки, почуття, мрії.

Ведучі заходу – заслужений артист України Олександр Сичов та солістка Миколаївської обласної філармонії Антоніна Лаврова – створили урочисту й водночас теплу атмосферу шанування і єднання. Цього вечора на адресу стапелівців лунали численні слова щирих вітань і побажань, що супроводжувалися чудовими музичними виступами як самих літераторів, так і гостей свята.

Щиро вітаємо всіх стапелівців із такою знаковою подією у  зірковій біографії рідного їм літературного об’єднання! Нехай натхнення та наснага й надалі будуть вірними супутниками на творчім шляху! Нових рядків, що вкладатимуться у нескінченні сторінки про красу, життя, про милий серцю Миколаїв та нашу Україну! З ювілеєм!

Більше –Презентація поетичної збірки “На буремній хвилі” літературного об’єднання “СТАПЕЛЬ”, Миколаїв-2024 – YouTube

Цікаво!

Керівниками літературного об’єднання «Шків»-«Стапель» були:

  • Марк Лисянський з 1929 року;
  • Тимофій Уралов (1940-1946рр.);
  • Олександр Сизоненко (1947-1975рр.);
  • Валер’ян Юр’єв (з 1976 року);
  • Валерій Бойченко (з 1977р.);
  • Катерина Голубкова (1984-1992рр.);
  • В’ячеслав Качурін (31997р.);
  • Валентин Чебанов (з 2007р.)
  • 3 2023 року «Стапель» очолює Юрій Державін.

З 1992 року до 1997 року «Стапель» не функціонував. За весь період діяльності «Стапеля» десять його членів були прийняті до Спілки письменників України, шість – до спілки письменників СРСР, дев’ять – до Спілки журналістів України. Членом інтернаціональної Спілки письменників у 2019 році став Олександр Поляков (Ткачук).

В історії «Стапеля» майже чотириста імен творців поезії і прози, які натхненно працювали для рідного міста, для людей. Результатом активної плідної діяльності є двадцять дев’ять колективних літературних збірок, виданих авторами ЛітО «Стапель» з 1929 року.

Останні п’ять років виявились дуже важкими для «Стапеля», як і для всієї нашої країни. Зустрічі з читачами були обмежені, проте творча робота тривала. В результаті побачили світ дві збірки: «Плеяди «Стапеля» 2020 р. та «Перлина південного краю» 2022 р.