«Живопис. Іхтіс – Чумацька ікона на рибі»: у Миколаєві відкрилась виставка робіт Оксани Оснач

«Живопис. Іхтіс – Чумацька ікона на рибі»: у Миколаєві відкрилась виставка робіт Оксани Оснач

3 листопада у міській виставковій залі відкрилась виставка херсонської художниці Оксани Осмач «Живопис. Іхтіс – Чумацька ікона на рибі» .

Це перший показ, що відбувся у відремонтованому після обстрілів приміщенні. Виставка є унікальною і дуже символічною для всіх українців. До уваги миколаївських любителів живопису пані Оксана запропонувала серію картин, частина з яких була створена, коли місто перебувало під російською окупацією.

Роботи присвячені Україні, боротьбі нашої держави за незалежність. Наприклад, на одній з картин художниця зобразила легендарного морського піхотинця, учасника оборони Маріуполя – Сергія Волинського. Деякі з них відтворюють давню українську традицію створення чумацьких ікон на камбалі-ІХТІС, також представлений триптих на уламках російської ракети, збитої над столицею, а ще – картини на гільзах.

Співавтором проєкту є інший херсонський митець– Андрій Лопушинський. Художник також став його куратором.

Довідка: Оксана Оснач родом із Херсону. За першою освітою – інженер електронної техніки, за другою – викладач образотворчого мистецтва. З 2012 року є членкинею Національної спілки художників України. Мисткиня – учасниця більше п’ятдесяти всеукраїнських і міжнародних художніх виставок. Персональні покази Оксани Оснач демонструвалися в Херсоні, Миколаєві, Одесі, Білій Церкві, Києві. Художниця брала участь у проєкті «Чумацька ікона на камбалі», є реконструкторкою і авторкою близько сорока зображень на рибі.

Протягом шести років жінка працювала в Херсонському державному університеті, де викладала малюнок і живопис. До війни близько десяти років була викладачем у власній студії творчості, навчала бажаючих олійному живопису. Під час окупації знаходилась в Херсоні, де створила серію робіт української тематики. Зараз мисткиня живе у Києві, багато малює на гільзах і уламках ракет, які потім продаються на благодійних аукціонах на підтримку ЗСУ.

Роботи художниці знаходяться в музеях і приватних колекціях України, Польщі, Болгарії, Німеччини, Нідерландів, Великобританії, Ізраїля, Португалії.

У Миколаєві експозиція триватиме протягом місяця.

Виставкова зала працює з 11:00 до 19:00.

Неділя та понеділок – вихідний.

Адреса: вул. Нікольська, 54. (Вхід з вулиці Соборної).

Бажаємо приємного перегляду!