У ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького відбулася літературно-історична конференція

У ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького відбулася літературно-історична конференція
     У Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася читацька літературно-історична конференція з нагоди 100-річного ювілею українського письменника, члена ОУН, вояка УПА Богдана Когута, життя якого понад 30 років було пов’язане з Миколаєвом. Учасниками конференції стали миколаївські просвітяни, науковці-філологи Інна Береза, Людмила Старовойт, Владлена Руссова, історикиня Наталя Шевченко, очільник ГО «Українське товариство “Просвіта” Миколаївщини» Олександр Мачула, голова ГО «Обласна організація всеукраїнського правозахисного товариства “Меморіал” імені Василя Стуса» і «Товариство політичних в’язнів і репресованих» Юрій Зайцев.
   На жаль, ім’я Богдана Йосиповича Когута маловідоме не лише широкому загалу, а й навіть миколаївським історикам та літераторам. Учасники конференції спробували відновити пам’ять про несправедливо забутого українського письменника і підготували змістовні доповіді, присвячені біографії Богдана Йосиповича, а також миколаївському періоду його життя. Саме в Миколаєві Богдан Когут жив і працював після того, як у 1956 р. його звільнили з ув’язнення.
   Особливу увагу доповідачі приділили фаховому коментарю автобіографічної літературної спадщини Б. Когута, який «… не був пересічним свідком повсякденних і не повсякденних подій бурхливих років української національно-визвольної боротьби. Він був також вдумливим спостерігачем, учасником, активним діячем, що зумів робити висновки з побаченого й пережитого. Висновки для себе і для майбутніх поколінь. Він має – вистраждане долею – право на власні оцінки, власні думки, власні міркування» (Я. Дашкевич).