Онлайн-акція «Прокачай українську»: значення слів та їх правильне використання

Онлайн-акція «Прокачай українську»: значення слів та їх правильне використання

Друзі, ми продовжуємо мандрувати країною мовознавства й відточувати своє мовлення. Лексичне значення слова – поняття зрозуміле. Так здається на перший погляд. Проте підводні камінці з՛являються і в цьому випадку.

Ось, наприклад, говорячи про війну, яке слово краще використати – «військовий» чи «воєнний»? Перемогу одержують чи здобувають? А іспит – здають чи складають? Давайте визначимось.

Схожі за звучанням слова  «воєнний» і «військовий»  означають далеко не одне й те ж. Для того, щоб не переплутати, треба запам՛ятати: «військовий» нашу увагу спрямовує на все, що стосується війська: військова частина, військова будівля, військовий квиток. А «воєнний» – на все, що стосується війни: воєнні дії, воєнний час, воєнні злочини.

Слова «одержувати» й «здобувати», здається, схожі за значенням, проте вживаються в різних випадках. Одержувати – це фізично отримати якусь річ. Зазвичай одержують гроші, бандероль, подарунок тощо. А от здобувають, як правило, щось абстрактне, докладаючи при цьому певні зусилля: перемогу, освіту чи науковий ступінь.

У випадку зі словами «складати» і «здавати» запам’ятаймо, що здати можна кров, багаж чи документи. А іспити традиційно складають.

Друзі, переглядайте наші слайди та прокачуйте свою українську!

Бажаємо успіху в цій важливій та непростій справі!