«Я намалюю на папері рідну Україну!»: юна миколаївська художниця презентувала першу персональну виставку, присвячену Дню міста

«Я намалюю на папері рідну Україну!»: юна миколаївська художниця презентувала першу персональну виставку, присвячену Дню міста

04 вересня на першу персональну виставку творчих робіт «Я намалюю на папері рідну Україну!» городян запросила талановита вихованка Дитячої художньої школи м. Миколаєва Єва Барикіна.

До Дня міста у приміщенні Миколаївського академічного художнього драматичного театру 14-річна учениця заслуженої діячки мистецтв України Євгенії Кручиніної до уваги гостей запропонувала 17 робіт. Експозицію прикрасили великі графічні архітектурні замальовки, вишукані живописні гуашеві натюрморти «Сухі квіти», полотна з кольорової графіки, креативні декоративно-прикладні композиції на льоні, виконані зі шкіри, вовни, фетру, замші. Серед представлених робіт – й яскраві батики, замальовки тварин і птахів, зроблені дівчинкою у Миколаївському зоопарку під час літньої практики.

Роботи Єви цікаво розглядати, вони наповнені українським національним колоритом, духовністю, художнім смаком, графічною культурою й одночасно біллю зраненої Батьківщини. Попри свій юний вік авторка за допомогою засобів мистецтва зуміла наситити роботи позитивною енергетикою, що закликає глядачів бачити навколишню красу й надихатися нею, якими б складними не були життєві обставини.

Єва Барикіна зараз навчається у 6-му класі ДХШ м. Миколаєва, учні якого проходять професійну підготовку до вступу у середні та вищі мистецькі заклади. Також вона успішно навчається у 9 класі Миколаївської гімназії № 32 ім. Кривоносова С. С.

«Вже з перших років навчання талановита дівчинка привернула увагу своєю надзвичайною працьовитістю і творчим мисленням. Сьогодні Єва Барикіна – це не просто юна художниця, а справжня професіоналка, яка багато працює в техніці живопису, графіки, декоративного мистецтва і дизайну. На цій виставці представлені роботи, зроблені Євою в різних класах і в різному віці: батик «Зелені комахи» – у 9 років, аплікація риби «Українські красуні» – у 10. З них чітко можна простежити, як вдосконалюється її майстерність», – зазначила наставниця авторки Євгенія Кручиніна.

Сьогодні Єва захоплено вивчає історію світової і української архітектури, найпростішими графічними матеріалами (олівець, лайкер) робить складні замальовки історичних будинків і храмів рідного міста, архітектурних пам’яток світової культури. Практично весь воєнний період вона знаходилася в рідному Миколаєві, а під час повітряних тривог малювала, писала живописні полотна й розробляла цікаві експериментальні композиції. Й творчість дівчинки не залишилась непоміченою.

З аплікацією «Червоне то любов, а чорне то журба…», створену в 2023-2024 н. р., авторка перемогла у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» (м. Київ) й отримала грамоту Міністра культури та інформаційної політики України.

За активну виставкову діяльність юна художниця також відмічена:

  • грамотою Міністра культури та інформаційної політики України за перемогу у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» ( 2021 р., 2024 р, м. Київ);
  • Гран-прі Міжнародного двотурового художнього конкурсу «Акварель» (м. Харків, Національна спілка художників України);
  • спецвідзнакою Всеукраїнського конкурсу «Для Бога я створюю найкраще!» (м. Івано-Франківськ).

Вітаємо Єву Барикіну та її наставницю з визначною подією в творчому житті – з дебютною виставкою! Нехай ці незабутні відчуття стануть для юної мисткині стартом широкому шляху у світ мистецтва, яскравого, цікавого та багатого на здобутки! Пишаємося креативною та неординарною молоддю Міста-Героя Миколаєва, яка своїм талантом і наполегливою працею вже сьогодні формує його світле майбуття!

Переглянути експозицію виставки «Я намалюю на папері рідну Україну!» можна протягом двох тижнів за адресою: вул. Адміральська, 25.

Приємних вражень!