«Родина для кожної дитини: у Миколаєві презентували проєкт для охочих стати патронатними вихователями

«Родина для кожної дитини: у Миколаєві презентували проєкт для охочих стати патронатними вихователями

Громада Миколаєва долучилася до проєкту з розвитку патронатного виховання «Родина для кожної дитини – розвиток сімейного патронату», покликаного збільшити кількість патронатних сімей та щонайкраще забезпечити інтереси дитини.

Реалізація напряму, презентованого вже у 21 області України, відбувається спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Українські громади потребують більшої кількості патронатних сімей. Це сім’ї, де тимчасово перебувають діти, які опинилися в складних життєвих обставинах і про яких, з тих чи інших причин, не можуть піклуватися рідні батьки. Якщо у громаді є патронатні родини, діти уникають потрапляння в інтернати, поки з їхніми батьками працюють соціальні служби і допомагають подолати негаразди.

Таке тимчасове влаштування дітей  у менш стресове оточення дає можливість застосувати індивідуальний підхід до виховання й реабілітації, а також відповідає кращим світовим практикам догляду за дитиною.

«Проєкт об’єднує різних людей по всій Україні навколо спільної мети, згуртовує громаду для взаємодопомоги та демонструє приклад відповідального ставлення до дітей. Розвиток патронату це не просто про допомогу дітям, це про інвестування в майбутнє України. Від того, як ми піклуємося про дітей сьогодні, залежить те, якими людьми вони стануть завтра», – зазначила керівниця секції захисту дітей представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джин Чой.

Соціальна підтримка і захист сімей з дітьми та дітей, зокрема розвиток сімейних форм виховання, є пріоритетом для держави. На цьому наголосив заступник Міністра соціальної політики України Назар Танасишин.

«Нині Україна, за сприяння ЄС та інших міжнародних партнерів, реформує систему догляду та підтримки дітей. Ми вже маємо певні успіхи та кроки вперед. Ключова мета таких змін – щоб усі діти в Україні зростали та виховувалися у безпечному оточенні поруч із турботливими дорослими. І сімейний патронат над дитиною є однією зі складових на шляху до цієї мети. Адже йдеться й про підтримку біологічних батьків, і про соціальні послуги у громадах, і про сімейне оточення для дитини у скруті», – зазначив Назар Танасишин.

Для участі в проєкті «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» обрано 184 громади, нині майже з усіма підписані відповідні угоди. Така співпраця відкриває нові можливості для забезпечення права кожної дитини на зростання в сім’ї.

«Сім’я патронатного вихователя це важлива, але не єдина складова патронату. Патронат передбачає узгоджені дії вихователя та членів його сім’ї, фахівця із соціальної роботи, служби у справах дітей, яка веде випадок дитини та ухвалює відповідні рішення, а ще міждисциплінарної команди. Це лікар, вчитель чи вихователь, психолог та інші фахівці. Зусилля всіх спрямовані на те, щоб дитина почувалася захищеною та щасливою», – пояснила заступниця директора міжнародної благодійної організації «Партнерство “Кожній дитині”» Зінаїда Кияниця.

Завдяки новому проєкту громади матимуть матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. А сім’ї, які захочуть стати патронатними, отримають соціальний та психологічний супровід, підтримку міждисциплінарної команди.

Розвиток патронату важливий у контексті державної політики, пріоритетом якої є сімейне виховання. Адже якщо громада може вчасно допомогти сім’ї у кризі, це мінімізує випадки потрапляння дітей до інституцій. Робота із громадами триватиме до липня 2025 року. За цей час планується створення 250 нових патронатних сімей.

Більше на сайті Міністерства соціальної політики України: https://www.msp.gov.ua/news/23715.html

Шановні миколаївці, якщо у вас є бажання огорнути сердечним теплом діток, які його потребують особливо, звертайтеся до Служби у справах дітей ММР за адресою: вул. Адміральська, 20.

Контактний номер: (0512) 37-32-20.

Чужих дітей не буває! Допоможемо тим, хто поруч!