«Радіодиктант національної єдності»: подробиці участі миколаївців у Всеукраїнській акції

«Радіодиктант національної єдності»: подробиці участі миколаївців у Всеукраїнській акції

27 жовтня, у День української писемності та мови, Суспільне Мовлення запросило всіх бажаючих долучитися до найбільшого україномовного флешмобу осені – акції «Радіодиктант національної єдності-2023».

Працівники галузі культури міста Миколаєва також активно приєдналися до проєкту в своїх закладах. А у затишній залі Центральної міської бібліотеки імені М.Л. Кропивницького, у продовження міської акції «Миколаївський диктант», зібралася численна когорта поціновувачів краси й милозвучності рідної мови. Поліціянти й військові, освітяни та журналісти, очільники закладів й звичайні службовці – у піднесеному патріотичному настрої долучилися до багатотисячної громади учасників акції.

Цьогоріч диктант був по-особливому пронизаний любов՛ю до рідної землі й називався «Дороги України». Авторкою тексту виступила поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Прочитав текст актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» Олексій Гнатковський.

Всеукраїнський радіодиктант був започаткований у 2000 році командою Українського Радіо і з того часу став найбільшим україномовним флешмобом. Його метою організатори вбачають об’єднання людей навколо України в усьому світі, а не перевірку грамотності учасників. Саме тому Суспільне Мовлення запропонувало усі можливі формати для участі в проєкті: трансляції на радіо, телеканалі та діджитал-платформах.

Текст диктанту буде опубліковано 30 жовтня на сайті Українського радіо.

Організатори пропонують усім охочим відправити написаний диктант на перевірку.

Для цього необхідно:

•        надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001 (важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 29 жовтня);

•        або сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00, 30 жовтня на електронну адресу [email protected].

Дякуємо усім, хто сьогодні долучився до чудової акції вшанування рідної мови! Сподіваємося, могутня сила єднання, яка відчувалася сьогодні по-особливому виразно, надихатиме всіх нас і надалі!