До 100-річчя Миколи Троянова: прем’єра вистави «Миколаївська доля мічмана Даля» від студентів ММАК

До 100-річчя Миколи Троянова: прем’єра вистави «Миколаївська доля мічмана Даля» від студентів ММАК

14 червня на малій сцені Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру відбувся прем’єрний показ вистави «Миколаївська доля мічмана Даля», підготовлений студентами Миколаївського муніципального академічного коледжу. Керівницею та режисеркою проєкту стала викладачка ММАК, відома акторка Марина Васильєва, яка запропонувала своїм вихованцям до 100-річчя від дня народження миколаївського театрального діяча, заслуженого артиста Грузинської РСР Миколи Троянова відтворити події, описані в його п’єсі «В.І. Даль 1801 ‒ 1872рр.».

Драматургічний матеріал зацікавив історичною основою, пов’язаною з минулим Миколаєва і такими знаменитими особистостями, як адмірал Олексій Грейг, віце-адмірал Микола Язиков, письменник і лексикограф Володимир Даль, 220 років від дня народження якого виповнюється у листопаді.

Переклад українською здійснила Раїса Шутова. У виставі задіяні студенти І і ІІ курсу ММАК: Вадим Козлов (Даль), Григорій Нікіфоров (Сільва), Владислав Клімошенко (Язиков), Олена Мельчуцька (Язикова), Віра Фісун (Марія). Постановку створено за дружньої підтримки директора Миколаївського міського палацу культури «Корабельний» Олексія Чебана: надані костюми для достовірного відтворення історичної епохи.

На початку прем’єрного показу повної вистави присутніх привітала директорка Миколаївського міського методичного центру клубної роботи Ірина Лапко. Пані Ірина нагадала, що з нагоди ювілею нашого видатного земляка, з метою привернення більшої уваги сучасників до творчості Майстра, 2021-ий у Миколаєві оголошений Роком Миколи Олексійовича Троянова. Творча громадськість активно долучається до святкування, і робота студентів Миколаївського муніципального академічного коледжу ‒ данина молоді пам’яті митця.

Директор-художній керівник МАХРДТ Артем Свистун побажав юним театралам натхнення й не втрачати бажання створювати нові сценічні образи.

Директорка ММАК Людмила Булатова зазначила, що театральний колектив коледжу – це поєднання досвіду викладачів, активності студентів і підтримки адміністрації. Кожна вистава – це виклик і одночасно перевірка команди акторів на міцність, професіоналізм, витримку, особливо в умовах карантину. Тому ідея Марини Васильєвої долучитися до відзначення 100-річного ювілею Миколи Троянова виявилася для коледжу новим проєктом, що перевершив сподівання.

До речі, скорочену версію постановки вже було представлено наприкінці травня на фестивалі мистецтв «Зірки Причорномор’я» (Миколаїв), де вона отримала І місце у номінації «Театральне мистецтво».

Вітаємо Марину Васильєву та театральний колектив ММАК із вдалою прем’єрою і бажаємо попереду багато нових цікавих творчих знахідок!