«Відеоверсія театральної вистави або хореографічного номеру»: творча майстерня для керівників аматорських колективів

«Відеоверсія театральної вистави або хореографічного номеру»: творча майстерня для керівників аматорських колективів

15 лютого Міським методичним центром та клубної роботи на базі Кульбакінського будинку культури проведено творчу майстерню для керівників аматорських театральних та хореографічних колективів міських закладів культури клубного типу — «Відеоверсія театральної вистави або хореографічного номеру».

Карантинні обмеження диктують сфері культури свої правила, тому  різножанровим творчим колективам потрібно пристосуватися до нових умов виступів  — у дистанційному форматі. Але, на жаль, не всі мають можливість зняти високоякісні відео своїх конкурсних номерів. Ініційована Міським методичним центром творча майстерня, покликана допомогти розв’язати цю проблему. Адже від вдало знятого відеовиступу  залежить суттєва складова успіху учасників дистанційних конкурсів.

Творча майстерня стала своєрідним майстер-класом, спікерами якого виступили:

  • Олександр Виноградов  — хореограф, режисер-постановник, засновник відеопродакшн студії «42 motion»;
  • Сергій Каланжов – старший телеоператор телерадіокомпанії «МАРТ»;
  • Лада Дєдкова — провідна методистка відділу з організаційно-методичної та культурно-просвітницької роботи ММЦ та КР.

Досвідчені фахівці проаналізували проблеми та головні помилки аматорського знімання. Поділилися корисними порадами щодо уникнення зайвої тряски під час фільмування, стабілізації  відео, а також щодо компонування та чергування  різних планів відеозйомки. На практичних прикладах спікери порадили, якими прийомами можна користуватися для досягнення прийнятного результату відео в умовах обмежених технічних можливостей. І, звичайно, наголосили на необхідності збереження художнього задуму та якості під час фільмування сценічного виступу.

На завершення усі слухачі творчої майстерні мали можливість дізнатися  більше про новітнє явище онлайн-театру, зокрема про його форми: інтерактивні онлайн-шоу, аудіовистави, вистави-анкети тощо.

Цей захід показав, що й в таких непростих карантинних умовах існує багато можливостей для організації творчої діяльності аматорських колективів. Адже, якщо не можна змінити ситуацію, то треба змінити своє ставлення до неї та бути відкритим до нових творчих ідей.