Пам’ятник юним героям В. Хоменку та Ш.Коберу

Пам’ятник юним героям В. Хоменку та Ш.Коберу
У сквері Юних героїв по вулиці Адмірала Макарова стоїть пам’ятник юним розвідникам Віті Хоменку і Шурі Коберу – учасникам славнозвісної підпільної організації «Миколаївський центр».
Навесні 1942 року, керівництво організації направило Шуру Кобера і Вітю Хоменка із секретними документами до Москви, у штаб партизанського руху, для налагодження втраченого з Центром звязку.
Ворожими тилами хлопці пішки пройшли понад тисячу кілометрів і 17-го серпня успішно перейшли лінію фронту. Військовим літаком юних звязкових доправили до Головного розвідуправління Генерального штабу Червоної Армії. По виконанні такого складного, ризикованого завдання та після закінчення навчання на короткострокових розвідувальних курсах 9 жовтня 1942 року Шуру і Вітю було висаджено парашутним десантом разом з радисткою Лідією Бриткіною у селі Себине.
Повернувшись у рідне місто, хоробрі месники одразу ж розпочали підготовку та виконання нових небезпечних завдань, але невдовзі були заарештовані нацистами. Десять днів гестапівці жорстоко катували підлітків, нічого від них не дізнавшись. 5 грудня 1942 року юні патріоти в числі інших підпільників були страчені.
Шура Кобер і Вітя Хоменко посмертно нагороджені орденами Вітчизняної війни І ступеня.
Пам’ятник юним героям-розвідникам було відкрито 5 листопада 1959 року. Авторами його стали скульптори А.Б.Князік, Т.Г.Судвіна та архітектор Ю.Б.Тягно. Споруджено пам’ятник на кошти, зібрані школярами всієї України.
….І сьогодні, крізь всі часи, з високого постаменту дві бронзові фігури хлопчиків наче крокують до величної мети з невмирущим гаслом справжніх героїв: «Тільки вперед, і тільки – до перемоги!»

Дякуємо О.Сайковському за надане фото.