Рецепт Матвіївського борщу з бичками, як вид нематеріальної культурної спадщини

Рецепт Матвіївського борщу з бичками, як вид  нематеріальної  культурної спадщини

В українській народній культурі споконвіку борщ є смачною візитівкою. Для популяризації улюбленої страви в Україні щорічно проводиться низка фестивалів, гастрономічних конкурсів, де гостей частують борщем на будь-який смак, приготовлених як з традиційних інгредієнтів, так і з незвичайним набором продуктів.

Учасники народного хорового колективу «Червоняночка» (керівник Ферару К.В.) вже два роки поспіль виборюють призи за перше місце у гастрономічному фестивалі «Таврія – борщ», який проходить у Херсонській області, презентуючи традиційний Матвіївський борщ з бичками. Багато кропіткої роботи було проведено працівниками Матвіївського будинку культури, учасниками народного хорового колективу «Червоняночка» з вивчення технології приготування цього борщу саме за традиційним місцевим рецептом з метою відродження традицій і ритуалів приготування, збереження і популяризації незвичайного рецепту.

Результат цієї роботи – рецепт традиційного Матвіївського борщу з бичками подано методистами Миколаївського обласного центру народної творчості (директор Баштова Н.А.) на розгляд комісії для внесення його до реєстру нематеріальної  культурної спадщини.

Відродження, збереження та популяризація народних традицій  – є пріорітетним напрямком діяльності Матвіївського будинку культури.