Інтеркультурний проєкт: майстер-клас із приготування «Матвіївського зеленого борщу з бичками»

Інтеркультурний проєкт: майстер-клас із приготування «Матвіївського зеленого борщу з бичками»

25 травня творчий колектив Матвіївського будинку культури долучився до масштабного інтеркультурного проєкту «Миколаїв. Ми різні. Ми разом!».

Гостям продемонстрували справжній майстер-клас «Матвіївський зелений борщ з бичками». Ця страва для миколаївців є особливою, адже її старовинний рецепт, збережений до наших днів, внесено до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Миколаївської області. Незабаром він може поповнити Національний перелік НКС України від Миколаївської області. І «Матвіївський зелений борщ із бичками» стане першим елементом від нашої області у ньому. 

Матвіївський будинок культури напряму причетний до справи, адже вперше рецепт борщу з бичками був зафіксований учасницею народного хорового колективу «Червоняночка» Любов’ю Кузьменко в 2017 році під час підготовки до участі в гастрономічному фестивалі «Таврія борщ».

Ось, до речі, як приготувати смачну страву під назвою «Матвіївський зелений борщ із бичками»:

Інгредієнти:

– 5 літрів води;

– 1 велика головка рожевого буряка (нарізати соломкою);

– 1 кг картоплі (нарізати соломкою);

– 0,5 л. банка консервованої білої квасолі або 200 гр сирої (замочити на ніч); – – 1 пучок щавлю (мілко нарізати);

– по одному пучку кропу та петрушки (дрібно нарізати);

– 10 яєць (відварити та нарізати кубиками);

– 2 шт. великих моркви (нарізати соломкою);

– 6 великих головок цибулі (нарізати кубиками);

– 1, 5 кг бичків (обсмажити);

– 0,5 л соняшникової олії;

– 3 стікери томатної пасти;

– 100 гр цукру;

– сіль за смаком;

– борошно для паніровки (300 гр.);

– 1 корінь пастернака;

– 2 шт. солодкого червоного перцю;

– сметана 200 гр;

– особлива «Приправка для борщу з бичками».

Приготування допоміжних елементів страви. У підсоленій воді відварюємо яйця (10 хв), заливаємо холодною водою й охолоджуємо. Готуємо бички: чистимо рибу, ретельно промиваємо її й просушуємо. Далі пересипаємо рибу сіллю за смаком, обвалюємо в борошні й обсмажуємо на олії. Викладаємо готову рибу на паперовий рушник, окремо одну від одної. Готуємо засмажку. На олії підсмажуємо половину кількості цибулі та моркви, додаємо томатну пасту і «Приправку для борщу з бичками», доводимо до кипіння.

Приготування борщу. У каструлю на 5 літрів наливаємо 3 літри води, доводимо до кипіння. У окріп додаємо порізаний буряк. Замочену заздалегідь квасолю промиваємо й додаємо до буряку, коли він трохи покипить, варимо 1 годину. Якщо квасоля консервована, даємо час, щоб буряк добре виварився, потім зливаємо з квасолі юшку, промиваємо і додаємо в киплячу воду з буряком квасолю разом із картоплею. Як закипіла картопля з квасолею, кидаємо сиру нарізану цибулю, моркву, солодкий перець і пастернак. Варимо все на тихому вогні. Після того, як звариться картопля, додаємо нарізаний щавель, засмажку, нарізані яйця. Доводимо до кипіння і додаємо смажені бички. Перемішувати слід обережно, щоб не розламати бички. Далі солимо за смаком. Як все закипить, накриваємо кришкою, щоб настоявся. Борщ готовий! Подаємо зі сметаною!

Друзі, варто звернути увагу, що приготування в казані, на «живому» вогні, робить цей борщ максимально автентичним. Спробуйте приготувати й насолодитися стравою, насиченою колоритом нашої південної землі!

Єднаймося на кращих традиціях культури народу України!